Kjøsterudjuvet- juving i Drammen

Fellestur

Dato
18. oktober kl. 10:30 - 14:30
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom
Turtyper
Fellestur, Fottur, Voksen, Drammen, Ungdom, Juving, Spenning
Arrangører
Bærum Turlag, DNT Oslo og Omegn , Vandregruppa
Turområde
Drammensmarka og Finnemarka (se kart)

En tur til Kjøsterudjuvet er midt i blinken for de som ønsker spenning og utfordring i spektakulære men bynære omgivelser.

Kjøsterudjuvet er 1300 meter lang, høydeforskjell på ca 250 meter med opptil 50 meter høye vegger. Bredden på juvet er ca 8 til 15 meter og masimal stigning er 25%. Geologene mener smeltevannet fra en isbre har trengt gjennom de løse massene og skapt juvet for ca. 10.000 år siden. Det er best å gå i juvet når vannmengden er liten men vi må regne med å bli våte uansett. Juvet har blitt oppgradert med blant annet nye stiger som gjør bestigningen lettere. Turen er klassifisert som krevende på grunn av bratt terreng med utsatte og våte partier- delvis i stiger.

Oppmøte: Vi starter turen ved parkeringsplassen til Drammen skisenter kl 1030.

Turen: Turlengde er ca 5 km men på grunn av det bratte terrenget vil vi bruke ca 3,5-4 timer. 

Fra parkeringsplassen ved Drammen skisenter finner vi lysløypa som går innover mot Solbergelva. Vi følger grusveien ca. 500 meter og kommer fram til en nyoppusset bru over bekken i Kjøsterudjuvet.

Vi vil anbefale de fleste å gå inn i selve juvet. Det er dette som er juvvandringen og som byr på det helt spesielle. Du går da inn i juvet rett før brua og følger dalbunnen mellom steinene oppover. I de vanskelige partiene er det lagt ut boltet stige. Husk å stoppe opp og titte opp når du går for å få inntrykk hvor dramatisk og dypt juvet er. Underveis bør du vurdere vannføringen i bekken som kommer fra Tjuvtjern på Tverråsen. Blir strømmen stri kan dette medføre risiko for steinsprang og ras. Vi går derfor ikke i dette juvet når vannføringen er stri, noe den kan bli etter kraftige regnskyll eller perioder med regn.

Høsten 2019 ble juvet stengt på grunn av steinsprang som knuste de utlagte stigene i juvet. Vi satser på at dette blir satt i stand i gjen våren 2020.

Dersom vannmassene er for strie,  går vi over brua og følge stien rett nordover. Dette er en flott sti som følger kanten med en tøff stigning. Flere steder kan du titte ned i det dype juvet.

Utstyr:

  • Kraftige sko som ikke blir våte med en gang. Ta med et par ekstra sko/sokker i sekken.
  • Sekk med drikke og mat samt ekstra klær etter værmeldingen

På toppen kan det sommerstid være deilig å ta et bad i Gamledammen før du tar turen ned igjen. I oktober kan det imidlertid bli i friskeste laget men kanskje slår det til med høstsol? På vei tilbake går vi 500 meter rett øst fra Gamledammen og til den blåmerkede stien. Vi tar stien sydøstover gjennom fin furuskog og får flere gløtt over Drammensdalen flere steder. Vi når Kristian Brenners vei i bunn og kan der følge veien tilbake til utgangspunktet. 

Bærum Turlags aktiviteter følger Korona-regler

Bærum Turlag følger smittevernplan for aktiviteter som DNT har utarbeidet i samråd med myndighetene. Målet er at alle turer og aktiviteter skal være trygge, og at deltakere og turledere skal få god informasjon i forkant. Sentrale deler av denne planen er:

Krav om påmelding: I vår og sommer er det viktig at vi har kontroll på hvor mange vi har med på turer og aktiviteter, derfor har vi innført krav om påmelding.

Maksimalt antall deltagere: Inntil videre er det maksimalt 5 personer pr gruppe, inkludert turleder. Bærum Turlag kan sette inn flere turledere og dele turen opp i flere grupper med tilstrekkelig avstand, men turledere holder likevel kontakt underveis.

Transport: I den grad det trengs biltransport skal hver enkelt person/husstand benytte egen bil og vi oppfordrer ikke til samkjøring. Deltakerne oppfordres til å benytte alternativer til kollektiv transport.

Dersom DNT og myndighetene endrer sine anbefalinger, kommer naturligvis Bærum Turlag til å følge etter.

Se forøvrig: DNTs regler mot Corona-smitte

Kjøsterudjuvet- juving i Drammen

En tur til Kjøsterudjuvet er midt i blinken for de som ønsker spenning og utfordring i spektakulære men bynære omgivelser. Kjøsterudjuvet er 1300 meter lang, høydeforskjell på ca 250 meter ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Jan Eldegard Hjelle